O futuro da industria cárnica: o cultivo celular

Un consumidor cada vez máis informado e concienciado podería estar a xerar as bases dun innovador modelo de produción

Pollo empanado y frito cultivado en laboratorio / Foto: Memphis Meats Diversas startups ou empresas emerxentes traballan xa na produción de carne limpa a partir de células cultivadas, o que permite obter o produto sen necesidade de causar a morte do animal. Cada vez hai máis persoas sensibilizadas coas terribles condicións nas que se crían os animais que viven en granxas e acaban en matadoiros para o noso consumo. Un consumidor cada día máis informado e sensibilizado podería estar a propiciar o nacemento dunha nova maneira de producir carne, un cambio de paradigma na industria cárnica na que se pasaría das granxas de cría e engorde ao cultivo celular a través da bioingeniería. Memphis Meats presentou as primeiras pezas de pito e pato 'cultivadas' Prevese que o consumo mundial de carne podería duplicarse para o ano 2050, impulsado polo crecemento económico de países emerxentes como a India ou China. E con iso dispararíase o enorme impacto ambiental desta actividade. A produción gandeira é responsable do 14,5% das emisións de gases de efecto invernadoiro, máis que todos os coches, camións, avións e barcos do mundo xuntos, por culpa principalmente do metano das ventosidades de miles de millóns de cabezas de gando rumiantes. Ademais, para producir un quilo de carne fan falta 15.000 litros de auga, denuncia a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura, a FAO. O sector cárnico ocupa preto do 30% da superficie fértil do planeta, e o 33% das terras cultivadas o son para producir pensos, segundo datos de diversas axencias das Nacións Unidas. En só un ano, a expansión das granxas de soia (cultivo destinado principalmente a alimentar o gando) soamente en América do Sur foi responsable da destrución de máis de 11.600 quilómetros cadrados de selva tropical. A principios de 2017, a empresa Memphis Meats presentou nun acto en San Francisco (Estados Unidos), ao que convidou a gastrónomos e degustadores, unhas crujientes tiras de pito empanado e frito, e porcións de pato á laranxa cultivados en ambos os casos en laboratorio a partir de células destas especies, que propón como a solución perfecta para quen rexeita o consumo de produtos que levan sufrimento e malos tratos animal e non quixesen con todo renunciar a inxerir carne. Memphis Meats asegura que para o ano 2021 os seus produtos poderanse adquirir nos supermercados de Estados Unidos.

Comentarios

Publicacións populares