Cociñar peles de plátano

Unha chef ensina a miles de habitantes das favelas de Rio de Janeiro a plantar hortos para abastecerse e a aproveitar ao máximo os alimentos.

Regina Tchelly en la azotea con la favela al fondo / Foto: A. Miguel Gonçalves
Tamén poden ser aproveitados para cociñar pratos saborosos e nutritivos. Ensínano nos talleres do proxecto Favela Orgânica, unha iniciativa posta en marcha en setembro de 2011 pola cociñeira e emprendedora brasileira Regina Tchelly, que xa ensinou a máis de 30.000 persoas das favelas de Rio de Janeiro como evitar o desperdicio de alimentos e mellorar con iso a dieta diaria dos máis pobres entre os pobres do seu país.
Tchelly naceu hai 35 anos en Serraria, un pobo duns 6.000 habitantes do estado de Paraíba, no extremo máis oriental do gran país suramericano, nunha austera contorna rural onde nada se desperdiciaba. "Cousas como as sementes, que non usamos para cociñar, convertíanse en aperitivos ou se usaban na medicina tradicional, ou para alimentar o gando", lembra, para engadir que, pola devandita razón, "non me vexo facendo nada innovador. O que fago é revitalizar prácticas que sempre formaron parte da cociña tradicional brasileira". As receitas de Regina Tchelly incorporan cascas, sementes, talos e cortizas
Tchelly foi vivir a Rio de Janeiro na adolescencia. Alí, como tantas mozas procedentes do campo, tivo que traballar durante moitos anos como empregada doméstica de casas acomodadas, onde aprendeu a cociñar de forma autodidacta ata lograr un nivel máis que elevado. Desde a súa chegada, en 2001, comprobou como nos mercados tirábanse enormes cantidades de comida en bo estado. E empezou a levarlla para casa, onde ideou pratos como o arroz colorido de talos e cascas, o pan de mel de pel de plátano ou a quiche de talos de brócoli. Pero en 2011, con ganas de estender a súa mensaxe en favor dun consumo máis racional e sustentable, atreveuse a pedir financiamento a un programa gobernamental de apoio a iniciativas da mocidade para poñer en marcha un taller que se desenvolvía na súa propia casa, na favela (barrio informal de chabolas) de Mangueira, que empezou con apenas 140 reais (38 euros) de orzamento. A primeira semana só asistiron seis persoas, todas mulleres. Un mes despois xa eran unha corentena. E hoxe xa pasaron polas súas clases milleiros, brasileiros de todas as condicións sociais pero tamén numerosos estranxeiros, entre eles europeos (franceses e italianos) que puxeron Favela Orgânica en contacto co movemento Slowfood

Comentarios

Publicacións populares