Cultivos baixo o mar 

Unha vintena de variedades vexetais crecen nuns invernadoiros acuáticos situados no norte de Italia sen a necesidade de usar os cada vez máis escasos recursos de auga doce

Los globos transparentes que albergan las plantas están a entre 5 y 10 metros de profundidad / Foto: Nemo's Garden
Cunha poboación mundial en aumento estímase que haberá 9.000 millóns de habitantes para 2050, o ser humano explora novas vías para obter máis e mellores alimentos nunha contorna cada vez máis hostil como consecuencia do cambio climático. No norte de Italia, unha compañía familiar ha posto en marcha o proxecto Nemos Garden co que busca unha alternativa ao actual sistema de agricultura mirando cara ao mar.

Trátase dun experimento de cultivo submarino que arrincou en 2012 na baía de Noli, na provincia de Savona (rexión de Liguria), e que contou co apoio dunha campaña de micromecenazgo. Uns pequenos globos transparentes de diferentes tamaños e formas, chamados biosferas, ancorados ao fondo mariño (a entre 5 e 10 metros de profundidade), permiten cultivar albáfega, ourego, leitugas, cabaciñas, amorodos, tomates, chícharos, allos e así ata chegar a unha vintena de variedades vexetais. En total, as estruturas cobren unha superficie duns 15 metros cadrados.

O proxecto Nemo's Garden busca unha alternativa ao actual sistema de agricultura
As plantas crecen en macetas colocadas en andeis dentro destes invernadoiros transparentes (para permitir que lles chegue a luz do sol), grazas a que a auga do mar en contacto co aire que hai na biosfera se evapora e condénsase nas paredes, humidificando o interior do globo, e a que a temperatura é constante entre o día e a noite.

Os responsables observaron que o desenvolvemento das plantas era particularmente rápido: en 48 horas as sementes xa comezaban a germinar. Durante a tempada estival, un grupo de agrinautas encárgase de sementar e controlar o crecemento das plantas, que están monitoradas durante 24 horas. Os alimentos obtidos baixo a auga teñen o mesmo gusto e aparencia que os cultivados en terra.

Segundo explica a empresa que desenvolve o proxecto, Ocean Reef, os invernadoiros acuáticos son respectuosos co medio ambiente e non contaminan o mar: non consomen enerxía para manter a temperatura adecuada e os cultivos non requiren o uso de produtos agroquímicos, como pesticidas e fertilizantes. Desta forma, exercen menos presión ambiental que a agricultura industrial, que aumentou o rendemento dos cultivos pero cun gran custo ecolóxico.

Comentarios

Publicacións populares